• Handelslei 146 bus1, 2980 Zoersel

Terrazzo

Wat is Terrazzo?

>Iedereen heeft wel eens Terrazzo gezien: een inkomhal met een lichte vloer in een villa, een trap in een ouder herenhuis, een toonbank in zwart-witte tegels,… Terrazzo, of ‘Granito’ zoals het ook bekend is, bestaat uit gebroken marmer, graniet of zandsteen vermengd met cement. Het moderne Terrazzo is ontstaan toen men in het Venetië van de 18 eeuw overgebleven stukken marmer in de cementen vloeren begon te verwerken. Door het verloop werd het steen gladgeslepen en Terrazzo was geboren. In de 20 eeuw werd het vaak gebruikt bij Art Deco. Vandaag is het dankzij de moderne technieken een populair materiaal in badkamers en terrassen, maar ook bij kunstige vloerontwerpen of trappen in bankgebouwen of musea komt het veelzijdige materiaal voor. Tegenwoordig ontdekken meer en meer mensen de voordelen en esthetiek van Terrazzo in hun huizen. 

Voordelen, onderhoud en prijs

Steeds meer mensen kiezen voor een Terrazzovloer in hun woning. Het vormt een sterk materiaal, het kan heel wat aan, het is duurzaam, verslijt niet en biedt een mooie, authentieke blik. Omdat het niet eenvoudig te installeren is, kost het ook iets meer. Als beginner is het onmogelijk zelf een Terrazzovloer te gieten. De hulp van een ervaren professional is daarom aangewezen. Ook het leggen van Terrazzo tegels is een arbeidsintensieve job die het nodige vakmanschap vereist. Hoeveel een gegoten vloer per m2 kost kan nogal variëren. Verschillende factoren kunnen meetellen. Welk soort vloer wil men, hoeveel lagen moeten er gegoten worden, wat is de vorm van het oppervlakte,…? Grote, open ruimtes zijn gemakkelijker te gieten dan kleinere kamers. Een hogere verdieping is minder eenvoudig als een gelijkvloers. Verder speelt mee wat de toestand is van de ondergrond en welke afwerking men wil. Terrazzo gieten kan meerdere dagen duren, waardoor de kostprijs al snel oploopt tot € 200 à € 250 per m2. Wat ook meespeelt is de leverancier van je materiaal, en wie de vloer giet. Het is altijd een goed idee om meerdere offertes te vragen en de prijzen te vergelijken van verschillende firma’s. 

Het plaatsen van een Terrazzovloer

Het installeren van een Terrazzovloer gebeurt in een aantal stappen:
 1. Het voorbereiden van de ondergrond 
Meestal wordt ervoor gekozen om een dunne ondergrond van cement en zand van 30 mm dik te gieten op de bestaande vloer, al dan niet in combinatie met een versterkende mat. Dit om scheuren in de vloer later te voorkomen. 
 1. Het gieten
De Terrazzomortel wordt op de ondergrond aangebracht in een laag met een dikte van ongeveer 15 mm. 
 1. Aandrukken
Door middel van speciale rollen worden de marmerkorrels in de mortel aangedrukt en komen ze dichter bijeen te liggen. Het cement dat tussen de korrels uitkomt wordt netjes verwijderd. 
 1. Drogen, polijsten en afwerken
Na een gemiddelde droogtijd van drie dagen kan de vloer gepolijst worden. Dit gebeurt in verschillende stappen. Allereerst wordt de vloer gepolijst met water en diamant. Hierdoor krijgt de Terrazzo z’n typische uiterlijk. De glans is nog niet optimaal omdat de vloer nog verschillende malen bewerkt moet worden met speciale zeep en een natuurlijke was. Dit kan door de eigenaar zelf gedaan worden. 

Voordelen

 • Unieke vloer met karakter, mogelijk in een eindeloos aantal variaties. 
 • Sterk en tegen elk gebruik bestand. 
 • Gemakkelijk om schoon te maken.

Offertes ontvangen?

Kies een vloergieter en verzeker uzelf van een correcte installatie en een mooi eindresultaat. Via het formulier onderaan kunt u vrijblijvende voorstellen ontvangen en advise van tot drie professionals in uw omgeving. 
 • Gratis
 • Zonder verplichting
 • Vergelijk & bespaar
 • Professioneel gegoten vloer
Offerte aanvragen 


Contact opnemen

  E-mail: info@decoratiewerk.be

  Telefoon: 0488 87 77 77

  Whatsapp: Whatsapp ons!

  Vraag nu direct een vrijblijvende offerte aan!