Gipsplate Afwerking

Niveaus van Gipsplaten Afwerking

Het belangrijkste doel dat we nastreven bij het afwerken van gipsplaat is om een acceptabel basisoppervlak te creëren voor de gewenste decoratieve afwerking. Dan denken we aan muren en plafonds die worden verlicht met helder licht of worden bedekt met glanzende verf of delicate wandbekleding.

  Hiervoor hebben we een glad en consistent oppervlak nodig om te voorkomen dat afgeplakte naden, verborgen bevestigingsmiddelen en kleine onvolkomenheden doorschijnen – een toestand die “fotografie” wordt genoemd.

  Aan de andere kant hebben de oppervlakken die we met textuur bespuiten, niet zo’n gepolijste gipsplaatafwerking nodig. En gebieden die alleen hoeven te voldoen aan de brandvoorschriften kunnen wellicht volstaan met slechts één enkele plakbandlaag.

  Bij onze afwerking van gipsplaat hanteren we verschillende niveaus:

  Niveau 0: “Geen plakband, afwerking of accessoires vereist.” We kiezen dit afwerkingsniveau voor tijdelijke constructies of wanneer de definitieve decoratie nog niet is vastgesteld.

  Niveau 1: “Alle naden en binnenhoeken moeten worden afgekit met elastische kit. Het oppervlak moet vrij zijn van overtollige kit. Gereedschapssporen en richels zijn acceptabel.” Vaak voorgeschreven in verborgen ruimtes boven plafonds, op zolders, in gebieden waar de montage over het algemeen onzichtbaar zou zijn, of in gangen en andere zones die normaal gesproken niet voor openbare toegang zijn bestemd, zoals in bouwbedrijven. Optioneel kunnen accessoires (lijsten, randen of lijstwerk) worden toegevoegd in gangen en andere gebieden met voetgangersverkeer. Er wordt enige mate van geluids- en rookbeheersing geboden; sommige geografische gebieden noemen dit niveau “brandwerend”. Als een certificaat brandwerendheid vereist is voor onze gipsplaatmontage, moeten de constructiedetails in lijn zijn met de rapporten van brandtests van de montage die aan de brandwerende eis voldoen. Het bedekken van de tape en andere details met plakband is niet nodig.

  Niveau 2: “Alle naden en binnenhoeken moeten worden afgekit met elastische kit. De schroefkoppen en accessoires moeten worden bedekt met een laag kit. Het oppervlak moet vrij zijn van overtollig kit. Gereedschapssporen en richels zijn acceptabel, worden als een aparte afkit beschouwd en moet voldoen aan de eisen van dit niveau.”

  Niveau 3: “Alle naden en binnenhoeken moeten worden afgekit met elastische kit,  glasvezelgas moet worden aangebracht over alle naden. Schroefkoppen en accessoires moeten worden bedekt met twee aparte lagen glasvezelgas. Al het plakband moet glad zijn en vrij van gereedschapssporen en richels. Nota: we raden aan om het voorbereide oppervlak te coaten met een gipsplaatprimer voordat de uiteindelijke afwerking wordt aangebracht. Zie de schilder-/wandbekleding specificatie hiervoor.”

  Dit niveau wordt meestal voorgeschreven voor gebieden die de zwaardere of medium-textuurafwerkingen (gespoten of handmatig aangebracht) zullen ontvangen voordat de uiteindelijke schilderlaag wordt aangebracht, of waar wandbekleding van zware kwaliteit wordt aangebracht. Dit afwerkingsniveau wordt niet aanbevolen als er gladde geschilderde oppervlakken of lichte tot middelzware wandbekledingen zijn gespecificeerd.

  Niveau 4: “Alle naden en binnenhoeken moeten worden afgekit met elastische kit over binnenhoeken. Schroefkoppen en accessoires moeten worden bedekt met drie aparte lagen plamuur. Al het glasvezelgas moet glad zijn en vrij van gereedschapssporen en richels. Nota: We raden aan om het voorbereide oppervlak te coaten met een gipsplaatprimer voordat de uiteindelijke afwerking wordt aangebracht. Zie de schilder-/wandbekleding specificatie hiervoor.”

  Dit niveau wordt voorgeschreven in situaties waar matte verf, lichte texturen of wandbekleding worden aangebracht. In gebieden met hoge verlichting verminderen matte verfsoorten die worden aangebracht over lichte texturen vaak de zichtbaarheid van de voegen. Glanzende, halfglanzende en emailverven worden niet aanbevolen voor dit afwerkingsniveau.

  Niveau 5: “Alle naden en binnenhoeken moeten worden afgekit met elastische kit, en twee aparte lagen glasvezel plamuur moeten worden aangebracht over alle platte naden en één aparte laag plakband over binnenhoeken. Schroefkoppen en accessoires moeten worden bedekt met twee lagen plamuur. Een dunne laag plamuur of een speciaal hiervoor gemaakt materiaal moet worden aangebracht over het gehele oppervlak. Het oppervlak moet glad zijn en vrij van gereedschapssporen en richels. Nota: We raden aan om het voorbereide oppervlak te coaten met een gipsplaatprimer voordat de uiteindelijke verflaag wordt aangebracht. Zie de schildersspecificatie hiervoor.”

  Dit afwerkingsniveau wordt ten zeerste aanbevolen waar glanzende, halfglanzende, email- of niet-getextureerde matte verf nodig is, of waar felle lichtomstandigheden zich voordoen. Deze afwerking van de hoogste kwaliteit is de meest effectieve methode om een uniform oppervlak te bieden en de mogelijkheid van het zichtbaar worden van voegen en het doorschijnen van bevestigingsmiddelen door de uiteindelijke decoratie te minimaliseren.

  Lees Meer

  Blogs

  OFFERTE
  0488877777