Onze eerste stap is de “afdekkingslaag”, waarbij we de naden tussen de gipsplaten bedekken.
Dit is een cruciale fase voor het succes van de hele klus. We nemen hier de tijd voor en zorgen ervoor dat de tape glad en stevig vastzit. Als we standaard metalen hoekstrips op de buitenhoeken gebruiken, installeren we die voordat we aan de afdekkingslaag beginnen. We bedekken de schroefkoppen aan het begin van elke laag met compound.
Na het aanbrengen van de glasvezelgaas gaan we over naar de tweede laag, ook wel de “vulling laag” genoemd. Hier laten we het grootste deel van de compound achter op de muur, waarbij we de meeste gaten opvullen. Met de vulling laag beginnen de muren er goed uit te zien, maar het is niet nodig dat ze perfect zijn, omdat de derde laag eventuele kleine imperfecties zal aanpakken. We schrapen lichtjes over de tweede laag met een plamuurmes en brengen dan de laatste laag aan. Als we nog steeds onvolkomenheden zien, voegen we meer compound toe voordat we gaan schuren.
Voor de beste resultaten, vooral bij glasvezeltape, gebruiken we een “setting-type compound” voor de afdekkingslaag. Deze zorgt voor een sterke hechting en krimpt nauwelijks. Omdat dit type compound uithardt door chemische reactie, kunnen we het proces niet vertragen of stoppen nadat het eenmaal is begonnen, waardoor overtollige compound onbruikbaar wordt. We zorgen ervoor dat we alleen zoveel voorbereiden als we binnen de door de fabrikant gespecificeerde verwerkingstijd kunnen gebruiken. We kiezen voor lichte setting-type compound omdat dit gemakkelijker te schuren is.
Voor de andere twee lagen gebruiken we een “all-purpose compound”. Deze kant-en-klare drogende compounds kunnen worden verdund met water als ze te snel beginnen uit te harden. We voegen kleine hoeveelheden water toe om oververdunning te voorkomen en mengen met een handmatige menger. Als de compound te dun is, voegen we dikkere compound uit een andere container toe. We mengen regelmatig als de vloeistof begint te scheiden en naar boven komt. Als vooraf gemengde compound beschimmeld is of onaangenaam ruikt, is het onbruikbaar en dient het te worden verwijderd.
We laten elke laag compound goed uitharden en drogen voordat we de volgende laag aanbrengen. De droogtijd varieert afhankelijk van factoren zoals de omvang van het project en het type gebruikte compound, maar voor de meeste afwerkingsprojecten rekenen we op één dag per laag, dus in totaal drie dagen. We raadplegen altijd de instructies van de fabrikant voor de productspecificaties. Als we het proces willen versnellen, kunnen we compoundversnellers gebruiken of een ventilator inzetten.
Voordat we beginnen, zorgen we ervoor dat alle gipsplaatpanelen correct zijn opgehangen, dat alle hoekprofielen op hun plaats zitten en dat beschadigde gebieden zijn hersteld. We gebruiken een schroevendraaier om eventuele uitstekende schroefkoppen te verzinken. Tot slot zorgen we ervoor dat het werkgebied vrij is van overbodige obstakels, gereedschappen en materialen. Terwijl we aan het werk zijn, houden we de compound glad en bewerkbaar door deze regelmatig in de speciepan te mengen en deze met het plamuurmes om te roeren. We verwijderen gedroogde klonten en gooien eventuele vervuilde compound weg die te vaak aan de muur is toegevoegd en weer is weggeschraapt. We zorgen er altijd voor dat de compound volledig droog is voordat we aan een nieuwe laag beginnen. Als we een groot plafondoppervlak moeten afwerken, kan het handig zijn om een paar gipsplaatschragen te huren.
Problemen oplossen en laatste inspectie
Nadat we de laatste laag voegmiddel hebben laten drogen, maar voordat we beginnen met schuren, inspecteren we de hele afwerkingsklus grondig op eventuele gebreken. Als we krassen, putjes of andere onvolkomenheden opmerken, voegen we een extra laag voegmiddel toe. We zorgen ervoor dat we alle beschadigde of over het hoofd geziene gebieden repareren, zoals gebarsten naden en te ruime uitsparingen voor elektriciteitsdozen, voordat we aan het schuren beginnen. Tijdens onze inspectie verifiëren we dat alle naden op een acceptabel niveau zijn afgevlakt. Om de naden te controleren, houden we een waterpas of een plamuurmes van 30 cm loodrecht boven de naad; als we holle gebieden opmerken, vullen we ze aan met extra lagen voegmiddel en corrigeren we eventuele bolle naden die te ver uitsteken.
#gyprocwerken, gyprocplafond, voorzetwanden, scheidingmuur, #gyproc met isolatie.