Schuren vormt de laatste fase van ons gipsplaat-afwerkingsproces. Ons doel is om overtollig voegmiddel te verwijderen, gewelfde naden glad te strijken, tool- en lapmarkeringen te egaliseren en de randen te laten versmelten met het paneeloppervlak. De mate van schuren die nodig is, hangt af van de kwaliteit van ons voegwerk en het gewenste afwerkingsniveau voor onze uiteindelijke decoratie.
Ons schuurproces voor gipsplaat bestaat uit twee stappen: eerst pole sanding om overtollig voegmiddel weg te nemen en randen gelijk te maken, gevolgd door handmatig schuren voor de definitieve afwerking.
Voor pole sanding gebruiken we een apparaat met een platte kop op een beweegbaar punt waarop schuurpapier of scherm wordt bevestigd. Met de lengte van de paal kunnen we op afstand werken en kunnen we plafondnaden gemakkelijk bereiken. We hoeven niet veel druk uit te oefenen; we bewegen eenvoudigweg de kop langs de naad en laten het gewicht van het gereedschap het werk doen. Afhankelijk van het soort voegmiddel dat we hebben gebruikt, kunnen we een schuurscherm of schuurpapier met een korrelgrootte van 120 voor algemeen gebruik gebruiken, of 150-korrel voor lichtere voegmiddelen.
Voor het handmatig schuren hebben we de keuze tussen een blokschuurmachine en een droge schuurspons. Ons doel hierbij is om alle naden glad te maken en een consistent oppervlak te creëren, dus we hoeven wederom niet veel druk uit te oefenen. We gebruiken schuurpapier met een korrelgrootte tussen 150 en 220 voor de laatste schuurfase.
Tijdens het schuren zorgen we ervoor dat we alleen het voegmiddel schuren en niet de panelen zelf. Het oppervlakpapier kan gemakkelijk beschadigd raken, wat extra voegmiddel nodig zou maken om te repareren. We vermijden elektrische schuurmachines voor gipsplaat, omdat ze lastig te hanteren zijn en te veel voegmiddel kunnen verwijderen of schade kunnen veroorzaken, zelfs bij kort gebruik.
We zijn ons bewust van het feit dat schuren een klus is die veel stof veroorzaakt. Het fijne stof verspreidt zich gemakkelijk door het huis als we de werkruimte niet goed afsluiten. We zorgen ervoor dat we alle deuropeningen en kieren met plastic folie en schilderstape afdekken om te voorkomen dat het stof zich verspreidt. In sommige gevallen kan natschuren handiger zijn. Bij natschuren gebruiken we een vochtige spons in plaats van schuurpapier. Dit helpt om het in water oplosbare voegmiddel glad te maken en te vermengen met het oppervlak, waarbij er weinig stof in de lucht komt.
Voor wie het minimaliseren van stof van groot belang is, biedt een stofvrij schuursysteem de beste oplossing. Deze systemen zijn beschikbaar bij de meeste verhuurcentra en omvatten slangen met schuurbevestigingen die aangesloten worden op een natte/droge stofzuiger om het stof met bijna 95% te verminderen.